Bolig fotografering Tips

BOLIG FOTOGRAFERING TIPS

Bolig fotografering Tips

Fotografering av leilighet er kanskje ikke så enkelt som mange tror. Det krever å ha riktig utstyr og kunnskap for å gjennomføre slik fotografering. Hvis du likevel ønsker å spare litt penger ved å prøve det selv så får du gode tips og råd hva en bør se etter og hva en bør gjøre under fotograferingen.

Selv om mange fotografer har avansert utstyr så kan man tilslutt også klare jobben selv – har man de riktige kunnskapene så kan du ta frem hvilket som helst kamera og gjøre bildene fine – representative og klare for bruk for din kampanje og salg eller leie av leiligheten.

Innhold

  • Hva bør jeg som kunde gjøre før foto?
  • Når bør fotograferingen gjøres?
  • Hvordan fotografere en bolig?
  • Hvorfor bør man bruke profesjonell fotograf?
Bolig fotograferings tips

Hva bør jeg som kunde gjøre før foto?

Når du velger å gå for en boligfotograf og har avtalt en tid med han eller henne så er det viktig å ha par ting i bakhodet.

Alle fotografer som jobber med boligfotografering kan alle triks om hva en bør ha med på bildene for at leiligheten skal ses best mulig ut. Men det er alltid viktig også å gi tips til fotografen hvis leilighet eller område har noen skjulte perler.

Når man avtaler tid med fotograf så er det for det første viktig å tenke seg hvilket tid på dagen dette skal skje. De beste bildene skjer alltid på dagen – og alle profesjonelle fotografer vil avtale en tid der solen gjerne står litt på himmelen. Hvis det er pent vær.
Sola lyser alltid hagen og huset opp så vi får tatt de beste bildene og vist både hus og hage fra sin beste side. Å ha godt med lys ute blir også viktig for en fotograf når man kommer inn. Vi ønsker alltid å ha gode med lys utenfra så rommene ser fine og opplyst ut. Bildene blir alltid mye finere og huset ser mye mer lyst ut og innbyderne.

Når man avtaler tid med fotograf så er det for det første viktig å tenke seg hvilket tid på dagen dette skal skje. De beste bildene skjer alltid på dagen – og alle profesjonelle fotografer vil avtale en tid der solen gjerne står litt på himmelen. Hvis det er pent vær.
Sola lyser alltid hagen og huset opp så vi får tatt de beste bildene og vist både hus og hage fra sin beste side. Å ha godt med lys ute blir også viktig for en fotograf når man kommer inn. Vi ønsker alltid å ha gode med lys utenfra så rommene ser fine og opplyst ut. Bildene blir alltid mye finere og huset ser mye mer lyst ut og innbyderne.

Når tiden er avtalt og en fotograf kommer på besøk så har de fleste, nå skal jeg si at jeg har med 2 blitser og kamera + objektiver.
Blitsene er svært viktige for å blandet lyset – men dette kommer jeg tilbake til senere.

Når en fotograf kommer på fotografering så husk å rydd og sett alt slik du ønsker leiligheten representert. Men husk å ikke rydd for mye vekk heller, så det ser huslig ut og at man kan se hvordan det er å bo der. Men alt annet kan man gjerne ta vekk – papirer – klesvask ect. Vi som skal fotografere er der for å fotografer og ikke rydde.

Og hvis du har litt ekstra tid så sett frem litt frukt og annet som gjør leiligheten fin og pyntelig.

Bolig fotograferings tips

Når bør fotograferingen gjøres?

bolig fotografering tips

Her kan man diskutere mye om hva som er best. Det jeg skal fortelle er at hvis man velger en fotograf uten om det man får tilbudt av meglerne så får du mye større tøyler til hvordan bildene skal se ut på slutten.

Nå sier jeg ikke at de fotografene som kommer fra megleren gjøre en dårlig jobb, for det gjør de ikke. Men som reglen så har man mange leiligheter som skal fotograferes på en dag – og ofte man der på tid og må fort videre til neste oppdrag etter fotograferingen.

Hvis du isteden velger en uavhengig fotograf så kan vi snakke om hvilke følelse du ønsker å ha med på bilder.
Når fotografering pågår så er det ofte best å ta bildene rundt kl12 siden sola står da høyest på himmelen – så ca selvsagt.
Men rundt den tiden så får man godt opplyste rom – hagen ser fin og lys ut, og man kan fotografere leiligheten uten fra og finne fine vinkler og få med det viktigste.

Det som er mest positive her er at jeg har mulighet til å komme tilbake senere på dagen – være der litt lengre og vente til sola står på annen side av huset. Så man får de perfekte bildene fra alle vinkler.

Skal man ta et steg videre – og virkelig gjøre vakre bilder – så går man for den gyldne time eller golden hour. Som navnet tilsier så varer det times tid – og når på dagen det er forandres daglig. Men en god fotograf har alltid en app eller to på tlf og vet når og hvor sola alltid er og står.

Selv så bruker jeg apper som «Golden Hour» (iPhone app)«Darkness» (iPhone app) og  «Sun Seeker» (iPhone app)
Alle appene er satt som lenker hvis du ønsker å sjekke de ut. Fantastiske apper som jeg bruke ofte

Når man fotografere under golden hour så får man en magisk stemning som gir bildene et mer eventyrlig look på bildene. Alt vil se helt annledes ut en det man vanligvis får. Det anbefales på det sterkeste å avtale en slik fotografering for de flotteste bildene.

Hvordan fotografere en bolig?

Her vil jeg tro mange vil være uenige med meg på hva som er riktig. Bunn i grunn så finnes det mange veier til Roma. Men selv om hver og en fotograf har sine måter å jobbe på og fotografere så finnes det noen, la oss kalle det retningslinjer på hvordan fotograferingen gjøres.

La oss starte med utstyret. Det viktige her er å ha vidvinkel objektiv, men ikke for vid heller. Jeg pleier vanligvis holde meg på mellom 20 og 24 mm, kommer selvsagt an på hvor stor eller lite rommet er.

Det andre er stativ – alltid bruk stativ. Man må ha rette linjer når man fotografere, det vil si at selv om vidvinkelen krummer rummet litt så er det fortsatt viktig at linjene er rette i forhold til kamera. Kamera som er på stativ pleier jeg å sette på høyden med bukse belte mitt – sånn ca – det finnes unntag og det finnes leiligheter der det ikke fungerer. Så blir godt kjent med leiligheten før du starter. Ta deg en runde rundt rommet du er i og se hva som er viktig – hvor de beste bildene kan bli tatt. For å skape litt dybde så kan man fotografere i hjørnene av rommene for å få med mest mulig av rommet og skape litt dynamikk i bildet.

Når jeg finner et utsnitt i kamera – og setter det på stative så finner jeg lyset. Jeg pleier å sette lamper på uansett, hvis et rom er mørkt så pleier jeg å blandet lysene med blits lamper. Ellers så pleier jeg å sette kamera, altså lukketid slik at det kommer masse lys gjennom vinduene. Pass på at du ikke overeksponere hvis det kommer masse sollys inn i rommet. Så setter jeg opp lamper, alt fra en til to blitser – kommer an på størrelsen av rommet – men ideen er å balansere lyset slikt at det ikke er noen skygger eller mørke deler. Så hele rommet virker veldig lyst og fint. Lyse leiligheter selges fort. Hvis ønsklig så kan man dempe kamera innstillingene litt og få frem lampene – for å skape litt spill i belysningen. Når jeg setter opp blits så har jeg alltid blitsen vendt mot veggen – og oftest uten noe på de – altså ren blits. Ved å vende lampene mot veggen så får man mykere lys og mer spredt rundt i rommet. Men balanse balanse balanse er viktig her. Ikke for mye blits i forhold til eksisterende lys eller naturlig lys. La de fylle hverandre ut.

Så husk, alltid å ha rette linjer – ha kamera rett og vater, finn fine komposisjoner i kamera – lek med komposisjon og finn de viktige tingene i rommet, som peis eller annet. Lek med lys så alt ser fint og rent ut – lyst og nydelig. Ta masse bilder – men ikke hold på for lenge. Et vanlig hus tar ca times tid å fotografere – husk å fotografer alle rommene i huset. Bad og kjøkken er oftes veldig viktig å ha med. Noen rom kan droppes, som boder med varmetank der alle skiene står fra vinter. Man kan ta bildet for å ha det, men jeg bruker slike bilder sjeldent videre.

Eksteriør delen er noe helt for seg selv, her må du se hvor lyset faller – hvor sola står i forhold til huset – å fotografere utenfor er minst like viktig som å fotografere inni huset. Man vi vise hvordan huset ser ut – hagen – omgivelsen – nærbutikken – trikken eller hva som helst som er viktig som gjør akkurat huset ditt så attraktivt.

Ved fotograferingen er det viktig å ta bilder fra høyde. Jeg bruker ofte kamera satt høyt opp med fjernutløser – eller drone om kunden har bestilt ekstra pakka. Husk igjen – kamera alltid rett – altså horisontalt. Rette linjer. Det er stor fy fy å ha hus med skjeve linjer eller hus som er bøyd oppover. Sett kamera i slik positur at alle linjene er rette – men vær også kreativ.

Etter fotograferingen så er det alltid etterbehandling. Jeg kjører bildene alltid en runde i Adobe Lightrom for å gi bildene litt mer «punch». Sette mer farge på himmelen – gresset grønnere – rett opp horisonten der jeg missa litt. Og ikke minst, rette opp vingnetten som kamera lager naturlig.
Jeg ser også gjennom smuts som jeg har evt på kamera mitt – uansett hvor rent et kamera er så vil det kommet et eller annet støv korn som sees på bildet. Viktig å ta slik bort. Men aldri redig bildet slik at du forandre på utseende på hus eller rom. Er det litt skitt på veggen så bør det bli igjen på bildet også – siden det er slik huset blir solgt. Men man kan selvsagt tenke seg, hvis det skal fikses før salg så fjerner jeg det i etterbehandling

Etter at jeg har etterbehandlet bildene og ser meg fornøyd så er det levering av bilder til kunde eller annonse.

Bolig fotograferings tips

Hvorfor bør man bruke profesjonell fotograf?

Når en vet ca hvordan man fotografere en leilighet så kan man tenke seg hva skal man egentlig med en fotograf?

Og det skjønner jeg godt folk spør – men det er viktig å huske at en fotograf er fagutdannet, hvis du bruker en profesjonell fotograf selvsagt – alle fotografer har masse utstyr, gjerne det siste skriket innenfor kamera og objektiver. Ikke alltid pga vi trenger det, men vi er litt gadget freaks.
Vi har kunnskap og har gjort slike og andre fotograferinger mange ganger og vet hva som er ser best ut – vi gir deg trygghet til å ta de bildene som vi vet vil fungere best. Vi er kreative og det til og med når vi fotografere en sofa – vi ser et artig utsnitt, refleksjon eller annet og tar bildet av det med perfekt lysoppsett og kamera innstilling. Vi vet hvordan kamera fungere til fingertuppene – vi har de seneste programmene for å få bildene enda finere i etterkant.

Har du spørsmål eller trenger hjelp, ta uforpliktende kontakt med meg.

bolig fotografering tips

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!