Fotografering av leilighet er kanskje ikke så enkelt som mange tror. Det krever å ha riktig utstyr og kunnskap for å gjennomføre slik fotografering. Hvis du likevel ønsker å spare litt penger ved å prøve det selv så får du gode tips og råd hva en bør se etter og hva en bør gjøre under fotograferingen.
Selv om mange fotografer har avansert utstyr så kan man tilslutt også klare jobben selv – til en viss grad – har man de riktige kunnskapene så kan du ta frem hvilket som helst kamera og gjøre bildene selv – representative og klare for bruk for din kampanje og salg eller leie av leiligheten.
Boligfotografering er utrolig viktig for førsteinntrykket til mulige kjøpere. Bildene skal vise boligen fra sin beste side og friste flere mennesker til å komme på visning. Det kan være hard konkurranse på boligmarkedet, så hvordan klargjør du boligen før fotografen kommer? Her får du ti tips til boligfotografering.
Når du velger å gå for en boligfotograf og har avtalt en tid med han eller henne så er det viktig å ha par ting i bakhodet.
Alle fotografer som jobber med boligfotografering kan alle triks om hva en bør ha med på bildene for at leiligheten skal ses best mulig ut. Men det er alltid viktig også å gi tips til fotografen hvis leilighet eller nærområde har noen skjulte perler.
Når man avtaler tid med fotograf så er det for det første viktig å tenke seg hvilket tid på dagen dette skal skje. De beste bildene skjer alltid på dagen – og alle profesjonelle fotografer vil avtale en tid der solen gjerne står litt på himmelen. Hvis det er pent vær.
// annonse //
Sola lyser alltid hagen og huset opp så vi får tatt de beste bildene og vist både hus og hage fra sin beste side. Å ha godt med lys ute blir også viktig for en fotograf når man kommer inn. Vi ønsker alltid å ha godt med lys utenfra så rommene ser fine og opplyst ut. Bildene blir alltid mye finere og huset ser mye mer lyst ut og innbyderne.
Ved siden av dette så er det også mulighet for kvelds foto. Da bør det være motsatte av det som ble sagt først. Men det skal heller ikke være bekmørkt. Ved kvelds foto så har vi en magisk time som består av den blå timen – da får lamper og lys en karakterirsk utseende som vi bruker i våre bilder. Sola har akkurat gått ned bak horisonten og blå timen kommer raskt rett etter det. Da har vi en time på å fullføre fotografering. Man trenger som regel ikke så langt tid. Men de fineste bildene skjer da.
// Fortsetter etter bildene //
Når tiden er avtalt og en fotograf kommer på besøk så har vi med det utstyret vi trenger for å gjennomføre en vellykket fotografering. Alle fotografer har sin måte å jobbe på. Ingen måter er feil – og slik det kjente ordtaket sier : det finnes flere veier til Roma. Jeg personlig har alltid med tegnebrett (Remarkable) for plantegninger – drone – kamera – og de objektivene jeg trenger for å gjennomføre fotograferingen.
Når en fotograf kommer på fotografering så husk å rydd og sett alt slik du ønsker leiligheten representert. Men husk å ikke rydd for mye vekk heller, så det ser huslig ut og at man kan se hvordan det er å bo der. Men alt annet kan man gjerne ta vekk – papirer – klesvask ect. Vi som skal fotografere er der for å fotografer og ikke rydde. Men før hver fotografering så vil du få fra meg / oss en sjekk liste på hva som må gjøres før vi fotograferer. Dette er viktig, siden du skal selge objektet og ikke interiøret. Men som nevnt du får gode tips og triks på hva som kan gjøres til sendt fra oss.
Huskeregel nr. 1 : Less is more!
– Bruk gjerne rolige og sammenhengende farger.
– Ledninger i alle rom bør skjules så godt som mulig.
– Små tepper og tepper med mye farger kan med fordel fjernes.
– Sjekk at alle lyspærer fungerer, bytt om nødvendig.
Stue
– Fjern alle private eiendeler som er personlig (f.eks. alle private bilder av barna, ferie ol. må bort).
– Har du mye møbler er det anbefalt å rydde litt ekstra. Gulvplass gir bedre romfølelse.
– Pynt gjerne med stearinlys, friske planter og puter i sofaen.
Uteområde
– Så langt det er mulig burde gjenstander som lager rot fjernes.
– Sett frem utemøbler (om det er sommer).
– Fjern trekket fra grillen.
– Sett frem noen fine blomster på bordet.
Entré
– Fjern sko og jakker i gangen
– Pynt gjerne med en plante, et rolig bilde eller et speil.
Bad
– Ta bort personlige toalettartikler som tannbørster, skittentøyskurver o.l.
– Myk gjerne opp badet med liggende håndkler, stearinlys og rene overflater.
– Husk rolige farger her.
– Fjern dusjforheng og alt av såper i dusjen
Kjøkken
– Fjern alt som er festet til kjøleskapet.
– Kjøkkenbenk og kjøkkenhyller skal være så fri for ting som mulig.
– Pynt gjerne med friske urter, fargerike grønnsaker/frukt m.m.
– Husk å fjerne alt plassert på overskap.
Forberede hjemmet ditt i god tid før fotograferingen.
// Fortsetter etter bildene //
Vi som fotografer vet når vi bør fotografere. Og det setter vi gjerne opp på en dag der vi har fotograferinger. Men, det kan godt være at huset ditt har et spesielt lys på en tid av dagen. Og vi hører godt etter på tips fra en selger – eller våre meglere. Men uansett når på dagen vi fotografere så vil du få friske og gode bilder. Vi ønsker at du skal selge objektet ditt. Og jeg / vi tar hver jobb personlig. Til den grad at når vi fotografere så går jeg alltid gjennom ei liste jeg har i hodet – på hva som skal gjøres. Og leter etter de tingene som bør være med ut i fra hvordan objektet ser ut. Og selvfølgelig får vi også ønsker og tips fra både selgere og meglere på hva som bør være med på bilder.
// annonse //
Skal man ta et steg videre – og virkelig gjøre vakre bilder – så går man for den gyldne time eller golden hour. Som navnet tilsier så varer det times tid – og når på dagen det er forandres daglig. Men en god fotograf har alltid en app eller to på tlf og vet når og hvor sola alltid er og står.
Selv så bruker jeg apper som «Golden Hour» (iPhone app), og «Sun Seeker» (iPhone app)
Alle appene er satt som lenker hvis du ønsker å sjekke de ut. Fantastiske apper som jeg bruke ofte
Når man fotografere under golden hour så får man en magisk stemning som gir bildene et mer eventyrlig look på bildene. Alt vil se helt annledes ut en det man vanligvis får. Det anbefales på det sterkeste å avtale en slik fotografering for de flotteste bildene.
Men hvorfor stoppe der? Hva med å ta det steget videre å gjøre noe virkelig spesielt. Hvis du ønsker så kan vi sette opp en lite en shoot. Bruke mennesker i bildet – for å skape litt mer stemning – og litt mer atmosfære. Men si godt i forveien at dette er noe du ønsker. Da det tar litt tid å planlegge – og koster litt ekstra å gjennomføre.
// Fortsetter etter bildene //
Her vil jeg tro mange vil være uenige med meg på hva som er riktig. Bunn i grunn så finnes det mange veier til Roma, som tidligere også nevnt. Men selv om hver og en fotograf har sine måter å jobbe på og fotografere så finnes det noen, la oss kalle det retningslinjer på hvordan fotograferingen gjøres. Og alle fotografer har sine – som fungerer for de – og jeg har noen som fungerer for meg.
La oss starte med utstyret. Det viktige her er å ha vidvinkel objektiv, men ikke for vid heller men heller ikke for liten. Jeg pleier vanligvis holde meg på mellom 15 mm og 30 mm, kommer selvsagt an på hvor stor eller lite rommet er. Og hva jeg skal vise i bildet. Men selv om jeg går så lavt som 15 mm så passer jeg – alltid – og uansett hvor stort og lite – at linjene i bildene er rette. Man har ikke lyst å bli sjøsyk av å se på bildet som har masse rare linjer over. Bildet skal ha leading lines – vise objektet fra sin beste side – og vise alt som er viktig for objektet.
Det andre er stativ – alltid bruk stativ. Man må ha rette linjer når man fotografere, det vil si at selv om vidvinkelen krummer rommet litt så er det fortsatt viktig at linjene er rette i forhold til kamera. Kamera som er på stativ pleier jeg å sette på høyden med brystkassa mi – sånn ca – det finnes unntak og det finnes leiligheter der det ikke fungerer – så høyden på stativet variere, hele tiden. Men utgangs pkt er alltid på høyde med brystkassa, så jeg må akkurat bøye meg bitte litt for å titte gjennom kamera.. Så blir godt kjent med leiligheten før du starter – gjeren gjør en plantegning aller først. Da får du en god oversikt over hver av rommene og hvordan ting er – om det er rydda eller om det er stort eller lite. Ta deg en runde rundt rommet du er i og se hva som er viktig – hvor de beste bildene kan bli tatt. For å skape litt dybde så kan man fotografere i hjørnene av rommene for å få med mest mulig av rommet og skape litt dynamikk i bildet. Det er alltid slikt de første 4 bildene blir gjort. Et fra hvert hjørnet – før jeg går over til mer detaljer og diverse utsnitt. Merk deg, det er ikke alltid jeg bruker alle bildene som blir tatt. Trenger man så mange bilder av ene rommet? Eller kan jeg kutte litt ned på antallet bilder her?
// Annonse //
// Fortsetter etter bildene //
Når jeg finner et utsnitt i kamera – og setter kamera på stativet så finner jeg lyset.
Ikke at jeg setter på taklys – men jeg finner evt vinduer i rommet – kommer det mye lys inn eller lite. Er det noe jeg kan påvirke for å få mer eller mindre lys inn i et rom? Det er faktorer jeg går gjennom hver gang jeg er i et rom. Innimellom setter jeg på all lyset i taket. noen ganger skrur jeg det av. Jeg ser alltid hva som funker og ikke. Viktigste å tenke på her er at jeg vil ha balanse i bildet. Så er det f.eks spotter – så er det fort at du lager “highlights” på vegger. Dette skaper ubalanse i bildet mitt. Kan jeg påvirke spottene med å skru de en annen vei? Helst mot gulvet? Eller er det bedre å skru de helt av?
Ellers så pleier jeg å sette kamera, altså lukkertid slik at det kommer masse lys gjennom vinduene og inn i kamera. Pass på at du ikke overeksponere hvis det kommer masse sollys inn i rommet. Kamera har jeg som regle – som en tommelregel – på blender F/8. For å få alt skarpt. Ut i fra dette setter jeg lukkertiden. Og etterhvert så varierer på blenderen. Kanskje jeg skal skape litt mer uskarpt bak eller foran – slik at man får en annen følelse. Kamera står aldri stille med andre ord – jeg skrur på det hele tiden. Både på blender og lukker. JEg tar ofte kamera av stativet og setter på 50 mm og går rundt og tar mer detalj bilder. Feks av kjøkkenet. Eller stua. Bare for å få litt mer magasin preg over bildene. Det skal se litt luksus ut og pent. Ikke bare oversiktsbilder.
Så husk, alltid å ha rette linjer – ha kamera rett og vater, finn fine komposisjoner i kamera – lek med komposisjon og finn de viktige tingene i rommet, som peis eller annet. Lek med lys så alt ser fint og rent ut – lyst og nydelig. Ta for mye bilder – og ikke hold på for lenge. Et vanlig hus tar ca 45 min til en times tid å fotografere – husk å fotografer alle rommene i huset. Bad og kjøkken er alltid veldig viktig å ha med. Noen rom kan droppes, som boder med varmtvann der alle skiene står fra vinter. Man kan ta bildet for å ha det, men jeg bruker slike bilder sjeldent videre. Om ikke du har en spesiell bod som du føler at bør være med? Vaskerom er et viktig rom å ha med på bilder. Og blir alltid fotografert. Husk å rydd de også så de er klare til fotograferingen.
Eksteriør delen er noe helt for seg selv, her må du se hvor lyset faller – hvor sola står i forhold til huset – å fotografere utenfor er minst like viktig som å fotografere inni huset. Man vil vise hvordan huset ser ut – hagen – omgivelsen – nærbutikken – trikken eller hva som helst som er viktig som gjør akkurat huset ditt så attraktivt.
Ved fotograferingen er det viktig å ta bilder fra høyde. Jeg bruker ofte kamera satt høyt opp med fjernutløser – eller drone om kunden har bestilt ekstra pakka. Husk igjen – kamera alltid rett – altså horisontalt. Rette linjer. Det er stor fy fy å ha hus med skjeve linjer eller hus som er bøyd oppover. Sett kamera i slik positur at alle linjene er rette – men vær også kreativ. Ikke vær nervøs for å gjøre noen crazy utsnitt.
Etter fotograferingen så er det alltid etterbehandling. Jeg kjører bildene alltid en runde i Adobe Lightroom for å gi bildene litt mer «punch». Sette mer farge på himmelen – gresset grønnere – rett opp horisonten der jeg missa litt. Og ikke minst, rette opp vignetten som kamera lager naturlig. Men, alle fotografer levere bildene sine for redigering. Ja, en kan fikse dette i Lightroom – men det er ikke alltid tid for en fotograf å få dette fikset. Så de fleste profesjonelle fotografer sender bildene sine til retusj slik at de er leveringsklare innen 12 timer – turn around.
Jeg gjør det samme – men jeg går alltid gjennom de i Lr (Lightroom) – for å plukke ut de bildene jeg vil ha med. Rette ut linjene – og gjøre de klar for sending. Det er ikke nødvendig – men jeg liker å ha kontroll på bildene jeg levere.
Og ikke nok med det. Når bildene er returnert til meg – så vil jeg alltid gå gjennom de igjen. Kontroll sjekke om alt stemmer. Og evt retusjere de bitte litt i Photoshop – hvis det er noe som plager meg på bildet. Merk deg godt her : det finnes strikte retningslinjer på hva en kan og ikke kan retusjere på boligfoto. Det eneste jeg retusjere bort er hvis det er noe jeg kunne ha fjernet som jeg ikke så der og da. Som feks en bil utenfor. Søppeldunker – toalettrull på bade – kjelle oppå skapet på kjøkkenet osv. Jeg eller ingen andre fotografere retusjere objektet at det ikke kjennes igjen. Bildene skal vise boligen slik den er og ikke noe mer enn det.
Men aldri rediger bildet slik at du forandre på utseende på hus eller rom.
Etter at jeg har etterbehandlet bildene og ser meg fornøyd så er det levering av bilder til kunde eller megler.
// Fortsetter etter bildene //
Når en vet ca hvordan man fotografere en leilighet så kan man tenke seg hva skal man egentlig med en fotograf?
Og det skjønner jeg godt folk spør – men det er viktig å huske at en fotograf er fagutdannet, hvis du bruker en profesjonell fotograf selvsagt – alle fotografer har masse utstyr, gjerne det siste skriket innenfor kamera og objektiver. Ikke alltid pga vi trenger det, men vi er litt gadget freaks.
Vi har kunnskap og har gjort slike og andre fotograferinger mange ganger og vet hva som er ser best ut – vi gir deg trygghet til å ta de bildene som vi vet vil fungere best. Vi er kreative og det til og med når vi fotografere en sofa – vi ser et artig utsnitt, refleksjon eller annet og tar bildet av det med perfekt lysoppsett og kamera innstilling. Vi vet hvordan kamera fungere til fingertuppene – vi har de seneste programmene for å få bildene enda finere i etterkant.
Har du spørsmål eller trenger hjelp, ta uforpliktende kontakt med meg.
bolig fotografering tips
Magiske øyeblikk anno 2009
Selv om navnet er polsk, er dialekten fra Fredrikstad.
Hans stilsikre bilder og enorm Photoshop-kunnskap gjør at han riktignok går under dekknavnet Magik.
Ring meg
Besøk meg
Skriv til meg
Org
// Utvalgte bilder //